Talentenmodules

In de middenschool willen we graag toveren met jouw talenten. Daarvoor kan je reeds in het eerste jaar kiezen uit 3 talentenmodules:

KLASSIEKE TALEN
Deze module richt zich tot leerlingen met een grote belangstelling voor taal, cultuur en literatuur.
Zie je het zitten om regelmatig te studeren en te herhalen?
Dan is dit een talentenmodule voor jou.

STEM
STEM staat voor Science (wetenschappen), Technology (technologie), Engineering (ingenieurskunde) en Mathematics (wiskunde). Er zijn 4 modules. Je leert er een project creëren en uitschrijven. Programmeren stimuleert je creativiteit.
In dit traject leer je ook creatief denken bij het oplossen van problemen, maar leer je ook gebruik maken van aangeboden stappenplannen, tekeningen, … Je leert doelgericht hulpmiddelen kiezen en gebruiken.
Wil je logisch leren denken en probleemoplossende vaardigheden aanleren? Kies dan voor deze talentenmodule

ECONOMIE & ORGANISATIE
Geboeid door de financiële wereld? Wil je weten hoe kopen en verkopen werkt en ben je taalvaardig?
Dan zal Economie & Organisatie zeker in de smaak vallen


Ook in het tweede jaar bieden we een waaier van keuzes aan. Hier volg je een basisvorming van 27 lesuren, aangevuld met een talentenmodule van 6 uur. Voor de talentenmodules kan je kiezen uit:

KLASSIEKE TALEN
MODERNE TALEN & WETENSCHAPPEN
ECONOMIE & ORGANISATIE
STEM-WETENSCHAPPEN
STEM-TECHNIEKEN
MAATSCHAPPIJ & WELZIJN

Keuzevakken voor het 3e jaar

Vanaf schooljaar 2021-2022 kan er in het 3e jaar binnen sommige richtingen een keuzevak gekozen worden.
Binnen de studierichtingen Moderne talen en Natuurwetenschappen worden keuzevakken voorzien. Elke leerling kiest 1 keuzevak voor een heel jaar. De keuzevakken worden ingericht van zodra er voldoende geïnteresseerden zijn. Hieronder vind je een korte toelichting van de specifieke keuzevakken.

Latijn
In de uren Latijn bestudeer je een klassieke taal en oude maar soms verrassend actuele teksten. Je leert verbanden zien met andere talen, culturen en verhalen. Door heel regelmatig vocabularium te studeren, krijg je een rijkere woordenschat en leer je de oorsprong van vele woorden in moderne talen. Je leert zinnen en teksten zorgvuldig analyseren en interpreteren. Zo word je getraind in abstract en logisch denken en word je taalvaardiger. Tu quoque?

Sport
Je kiest voor twee uur extra lichaamsbeweging omdat je graag sport. Dit heeft een positief effect op de algemene schoolprestaties. Er wordt gewerkt aan volharding, doorzetting en discipline tijdens verschillende sporten.

Economie lite
We behandelen de meest essentiële elementen uit het leerplan economie dat geldt voor Economische wetenschappen en Bedrijfswetenschappen. Dit laat toe dat leerlingen
vanuit Moderne talen of Natuurwetenschappen in de derde graad toch nog kunnen doorstromen naar Economie-moderne talen of Economie-wiskunde of Bedrijfswetenschappen.

Wetenschappen lite
Leerlingen die Moderne talen kiezen (met 4 uur wiskunde) maar eraan denken in de derde graad naar Moderne talen-wetenschappen door te stromen, bieden we 1 uur fysica en 1 uur chemie extra aan zodat zij evengoed voorbereid zijn op de derde graad als de leerlingen die uit Natuurwetenschappen (met 5 uur wiskunde) komen.

Talentenmodules in het 4e jaar

Op Campus Lievegem kijken we anders naar leerlingen. We vertrekken vanuit hun talenten om zo te bouwen aan een pakket vaardigheden en kennis. We willen iedere leerling uitgedaagd en goed voorbereid naar de eindmeet brengen van het secundair onderwijs. Gedurende 4 uur per week in de tweede graad aso en 2 uur per week in de derde graad aso wordt er heel vernieuwend gewerkt met als doel hun talenten uit te bouwen.
Leerlingen in het derde en vierde jaar aso kiezen in de ‘vrije ruimte’ ofwel voor Latijn ofwel voor twee van de volgende talentenmodules:

Latijn
In de uren Latijn bestudeer je een klassieke taal en oude, maar soms verrassend actuele teksten. Door heel regelmatig vocabularium te studeren, krijg je een rijkere woordenschat en leer je de oorsprong van vele woorden in moderne talen. Je leert zinnen en teksten zorgvuldig analyseren en interpreteren. Zo word je getraind in abstract en logisch denken en word je taalvaardiger.

Sport
Naast de twee uur verplichte lichamelijke opvoeding voor iedereen, kies je voor twee uur extra lichaamsbeweging. Dit heeft een positief effect op de algemene schoolprestaties. Er wordt tevens gewerkt aan volharding, doorzetting en discipline.

STEM
STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics.
Je bent als leerling wetenschappelijk geïnteresseerd. Je hebt interesse voor de wereld om je heen en wil de achtergrond van de processen die zich rondom ons afspelen, kennen. Je wordt graag uitgedaagd in een realistische context om creatief op zoek te gaan naar oplossingen. Je werkt projectmatig en maakt kennis met de wereld van wetenschap en techniek.

Kunst & Expressie
Samen creatief zijn in een artistieke discipline helpt om nieuwe aspecten van de persoonlijkheid te ontdekken. Ervaring leert dat dit een leuke, maar effectieve manier is om beter te communiceren en om beter samen te werken. Onze leerkrachten laten je evolueren in een creatieve discipline waar je oorspronkelijk weinig of niets van weet.

IT
Heb je interesse voor informatica en multimedia? Dan is de talentenmodule IT iets voor jou!
Tijdens de les verdiepen we ons in de belangrijkste toepassingsprogramma’s Word, Excel en Powerpoint. Verder komen foto- en videobewerking, basis webdesign, programmeren, hardware en social media aan bod. We houden ook de actualiteit in de gaten en bespreken de nieuwste technologieën.


Leerlingen in het vijfde en zesde jaar aso krijgen een aantrekkelijk aanbod.
In het zesde jaar kun je geschiedenis volgen in het Engels (CLIL) en zo je praktische taalvaardigheid bijspijkeren. Dit is tevens een optimale voorbereiding op het hoger onderwijs.

In het zesde jaar bieden we Spaans aan als vierde moderne vreemde taal. Een extra uur wiskunde bereidt je nog beter voor op de studierichting handelswetenschappen, economie, fiscaliteit…
Filosoferen of liever wat meer beweging? Het kan, kijk naar de talentenmodules in de derde graad en ontplooi jouw talent. 

We hebben ook richtingen met véél wiskunde (8 uur). 
Wetenschappelijke projecten en workshops (taal, wetenschappen, wiskunde, economie, mini-onderneming) laten je al proeven van wat de hogeschool of universiteit biedt.


MIDDENSCHOOL SV

Lt. Dobbelaerestraat 16
9930 Lievegem
Tel. 09 372 78 38
sv@campuslievegem.be
Marijke Versprille

BOVENBOUW SL

Dreef 47
9930 Lievegem
Tel. 09 372 77 18
sl@campuslievegem.be
Karen De Blende